wtorek, 25 sierpnia 2020

Szybki deser z kaszy manny


Czasami są takie chwile, że chce wrócić się do czasów dzieciństwa. Pamiętam…dla mnie kasza manna to najlepszy deser z minionych czasów. Teraz też czasami przygotowuję, jednak z lenistwa…garnka myć się nie chce, przemogłem się. Do tego nie wyobrażam sobie owoców. Oczywiście, że jagody wiodą prym! Jednak teraz postanowiłem zrobić z truskawkami.








Składniki:



600 ml mleka
7 łyżek kaszy manny
350 g truskawek
1 łyżka mąki ziemniaczanej
opcjonalnie cukier do doprawienia


Przygotowanie:


Mleko zagotowujemy, wsypujemy kaszę, cały czas mieszając gotujemy około 3-4 minut. Do smaku doprawiamy cukrem. Przekładamy do naczyń deserowych. Studzimy.

Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, kroimy na mniejsze kawałki i zalewamy wodą (równą poziomowi owoców). Opcjonalnie dodajemy cukier w zależności od preferencji. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień.

Mąkę mieszamy z zimną wodą (około 100 ml), wlewamy do owoców. Mieszając zagotowujemy. Przelewamy na kaszę, studzimy.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz