Dwa warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci,
którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim
warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z
buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty.
Składniki:
500 g buraków
150 g śliwek węgierek
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka cząbru
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki sosu słodko-pikantnego
sól, pieprz
Przygotowanie:
Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna),
zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w
temperaturze 190°C.
Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
W kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy
buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod
przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz