poniedziałek, 24 sierpnia 2020

Buraczki ze śliwką


Dwa warzywa królują w mojej kuchni. Pierwszy pomidor. Ci, którzy mnie znają wiedzą, że mój dzień zaczyna się od soku pomidorowego. Drugim warzywem jest burak. Nie wyobrażam sobie kotletów mielonych bez sałatki z buraków. Lubię eksperymentować, więc kolejny odniósł pożądane efekty. 






Składniki:


500 g buraków
150 g śliwek węgierek
3 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1 łyżka bazylii
1 łyżka tymianku
1 łyżka cząbru
1 łyżka natki pietruszki
2 łyżki sosu słodko-pikantnego
sól, pieprz



Przygotowanie:


Buraczki owijamy w aluminiową folię (każdy z osobna), zapiekamy (w zależności od wielkości-u nas wielkość dłoni), około 90 minut w temperaturze 190°C. Studzimy, obieramy, kroimy w kostkę.
W kostkę też kroimy śliwki, uprzednio pozbawione pestek.
Czosnek siekamy.
Na rozgrzane masło wrzucamy śliwki, lekko smażymy, dodajemy buraczki, posiekany czosnek, listki bazylii, cząbru i tymianku. Dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Wlewamy sos, wrzucamy posiekaną natkę. Mieszamy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz