Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiliśmy borowiki.
Sprawdziły się idealnie.
Składniki:
500 g filetów sandacza
100 g masła
500 ml śmietany 18 %
400 g pieczarek
500 g ziemniaków
sól
pieprz
olej
Przygotowanie:
Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki
umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką
ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je,
trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto
ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim
pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze
szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem.
Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem
śmietanowo-grzybowym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz