niedziela, 23 sierpnia 2020

Sandacz z pieczarkami w sosie śmietanowym

Kuchnia Polska. Pieczarkami zastąpiliśmy borowiki. Sprawdziły się idealnie. 







Składniki:


  
500 g filetów sandacza 
100 g masła 
500 ml śmietany 18 % 
400 g pieczarek 
500 g ziemniaków 
sól 
pieprz 
olej 



Przygotowanie:



Filety sandacza umyłem, osuszyłem. Pieczarki umyłem, oczyściłem, pokroiłem wzdłuż na grube plastry. Zalałem niewielką ilością wody, posoliłem, zagotowałem. Odcedziłem, przestudziłem.
Obrałem ziemniaki, pokroiłem w talarki.
Rozgrzałem na patelni olej. Zrumieniłem na nim filety. Odłożyłem je, trzymając w cieple. Na pozostałym na patelni oleju usmażyłem na złoto ziemniaczane talarki. W rondlu rozgrzałem masło i podsmażyłem na nim pieczarki. Dodałem do nich ziemniaki, wlałem śmietanę wymieszaną ze szczyptą soli, doprawiłem do smaku sola i zmielonym pieprzem. Podgrzałem, mieszając. Gorące filety sandacza polałem śmietanowo-grzybowym sosem.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz