wtorek, 11 sierpnia 2020

Sałatka fasolowa z marynowanym łososiem

Dosłownie kuchnia al dente. Wszystkie składniki niesamowicie chrupią pod zębami. Dodatek surowego łososia (tak jesteśmy amatorami) zniewala. Pesto zaś, podkreśla jego walory.










Składniki:



2 łyżki pesto z bazylii 
1 łyżka soku cytrynowego 
300 g fileta świeżego łososia 
200 g zielonej fasolki szparagowej 
strąk czerwonej papryki 
strąk żółtej papryki 
3 łyżki octu balsamino 
4 łyżki oliwy z oliwek 
listki bazylii lub oregano 
200 pomidorków miniaturowych 
zielenina do garnirowania 
sól, pieprz




Przygotowanie:



Pesto wymieszałem z sokiem cytrynowym, rozsmarowałem na pokrojonego ukośnie w cienkie plasterki łososia. Plastry zwinąłem w roladki i wstawiłem na 30 min. do lodówki.
Fasolę umyłem, odciąłem końcówki, przełamałem na pół, gotowałem w litrze osolonej wody ok. 8-12 minut na półtwardo. Odcedziłem, opłukałem zimną wodą, osączyłem.
Papryki umyłem, przekroiłem na pół, oczyściłem, pokroiłem na krótkie paski.
Przygotowałem sos : wymieszałem ocet, sól, pieprz i oliwę. Listki bazylii drobno pokroiłem i domieszałem do sosu.
Pokrojoną paprykę rozłożyłem na paterze, obłożyłem fasolką, polałem sosem. Pomidorki wcześniej umyte pokroiłem na połówki, ułożyłem na sałatce razem z roladami z łososia.
Sałatkę podałem ugarnirowaną łodyżkami różnej zieleniny
( dowolność wskazana ).


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz