Połaczenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami,
wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany.
Składniki:
250 g makaronu tagliatelle
100 g chorizo
1
młoda cebula
2
łyżki masła
200 g kurek
50 ml białego wina (opcjonalnie)
200 g pomidorków koktajlowych
1
łyżka oliwy extra vergine
tarty parmezan
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku.
W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze
skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki,
cebulę pokroiłem w kosteczkę.
Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente.
Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodałem kurki, większe pokrojone i na większym ogniu smażyłem przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlałem wino.
Dodałem pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie
doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodałem też oliwę.
Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając
patelnią wymieszałem składniki. Podawałem posypując tartym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz