poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Makaron tagiatelle z kurkami chorizo

Połaczenie polskich kurek z hiszpańskim chorizo i pomidorkami, wzbogacone włoskim parmezanem. Kolaż udany. 









Składniki:


  
250 g makaronu tagliatelle 
100 g chorizo 
1 młoda cebula 
2 łyżki masła 
200 g kurek 
50 ml białego wina (opcjonalnie) 
200 g pomidorków koktajlowych 
1 łyżka oliwy extra vergine 
tarty parmezan 
sól 
czarny pieprz 



Przygotowanie:


Zagotowałem wodę na makaron w dużym garnku.
W międzyczasie przygotowałem składniki: kurki umyłem, chorizo obrałem ze skórki i pokroiłem na plasterki, pomidorki przekroiłem na połówki, cebulę pokroiłem w kosteczkę.
Wrzuciłem makaron do zagotowanej wody, posoliłem i gotowałem, aż był al dente.
Na dużą patelnię wrzuciłem chorizo i cebulę. Dodać masło i smażyłem przez ok. 3 minuty co chwilę mieszając.
Dodałem kurki, większe pokrojone i na większym ogniu smażyłem przez kolejne 3 minuty, pod koniec wlałem wino.
Dodałem pomidorki i dalej smażyć przez ok. 2 minuty, w międzyczasie doprawiłem świeżo zmielonym pieprzem oraz solą. Dodałem też oliwę.
Na patelnię z cebulą, chorizo i kurkami dodałem makaron i potrząsając patelnią wymieszałem składniki. Podawałem posypując tartym parmezanem.


  

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza