Składniki:
250 g przegrzebków opłukanych pod zimną wodą
2 łyżeczki czerwonego octu winnego
1 łyżeczka musztardy Dijon
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki posiekanej szalotki
3/4 łyżeczki soli
3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu
1 mały ogórek
1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki
Przygotowanie:
W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki do sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroiłem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz