poniedziałek, 10 sierpnia 2020

Przegrzebki w sosie mignonnette

Nasze ulubione owoce morza <3








Składniki:


250 g przegrzebków opłukanych pod zimną wodą 
2 łyżeczki czerwonego octu winnego 
1 łyżeczka musztardy Dijon 
3 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia 
3 łyżki posiekanej szalotki 
3/4 łyżeczki soli 
3/4 łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 
1 mały ogórek 
1/3 szklanki pokrojonej w drobno kostkę rzodkiewki 



Przygotowanie:


W dużej misce wymieszałem ocet, musztardę, oliwę, szalotki, sól i pieprz. Na godzinę lub dwie przed podaniem przełożyłem przegrzebki do sosu. Wymieszałem i wstawiłem do lodówki. Obrałem ogórka. Obieraczką do warzyw skroiłem 6-8 długich pasków. Złożyłem razem i pokroiłem na wąskie paski. Tuż przed podaniem do przegrzebków dodałem rzodkiewkę i dokładnie wymieszałem. Rozłożyłem przegrzebki na paterze. Przykryłem paskami ogórka. Od razu podawałem. 








 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz