czwartek, 13 sierpnia 2020

Melon z sosem balsamico

Cudowna, odświeżająca sałatka. 








Składniki:


  
Sos : 1 łyżka płynnego miodu spadziowego 
1 łyżka octu balsamicznego 
4 łyżki oliwy 
melon miodowy 
100 g szynki parmeńskiej 
ser mozzarella w kulkach 
listki mięty 




Przygotowanie: 



Zrobiłem gęsty sos balsamico, energicznie mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy ( można użyć gotowego z Modeny ).
Melon obrałem, usunąłem nasiona i pokroiłem wzdłuż na kawałki o grubości około 1 cm. Ułóżyłem na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera mozzarella i cząstki melona. Udekorować można listkami mięty. Polałem sosem balsamico
.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz