Cudowna, odświeżająca sałatka.
Składniki:
Sos : 1 łyżka płynnego miodu spadziowego
1
łyżka octu balsamicznego
4
łyżki oliwy
melon miodowy
100 g szynki parmeńskiej
ser mozzarella w kulkach
listki mięty
Przygotowanie:
Zrobiłem gęsty sos balsamico, energicznie
mieszając łyżkę płynnego miodu spadziowego z łyżką octu balsamicznego i 4
łyżkami oliwy ( można użyć gotowego z Modeny ).
Melon obrałem, usunąłem nasiona i pokroiłem wzdłuż na kawałki o grubości
około 1 cm. Ułóżyłem na półmisku plasterki szynki parmeńskiej (lub
innej typu prosciutto crudo), kilka przepołowionych kuleczek sera
mozzarella i cząstki melona. Udekorować można listkami mięty. Polałem
sosem balsamico.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz