Jesteśmy częstymi gośćmi sklepu Aldi, przeglądając ulotkę
wpadł nam w oczy przepis idealny. Kalafior w tej wersji wymiata.
Składniki:
1 średni kalafior
130 g mąki
250 ml mleka
125 ml wody
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki ketchupu
1 łyżka tom kha
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Mąkę mieszamy z mlekiem, wodą, miodem, ketchupem, przeciśniętym
przez praskę czosnkiem, słodką papryką solą i tom kha.
Kalafior dzielimy na różyczki (nieco większe), obtaczamy w przygotowanym
cieście.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy 25 minut w 200°C.
Ponownie obtaczamy w masie, przekładamy na blachę i z
powrotem do piekarnika na 5 min. Można włączyć termoobieg.
Co to jest tom kha? I gdzie to kupic?
OdpowiedzUsuńTom kha, to azjatycka pasta. Można ją dostać w Biedronce. Jednak jak ktoś nie za często gotuje z takimi składnikami to szkoda wyrzucać pieniądze. Polecamy za miast tego dodać łyżkę ostrej musztardy.
Usuń