Fajne połączenie warzyw z metką
Składniki:
1,5 kg ogórków gruntowych
czerwona i żółta papryka
cebula
4
pomidory (ok. 400 g )
500 g wieprzowej metki
2
łyżki oleju
1/8 litra rosołu
2
łyżki listków tymianku
sól
pieprz
pęczek koperku
100 g kwaśnej śmietany
Przygotowanie:
Ogórki i paprykę umyłem. Paprykę przepołowiłem,
oczyściłem. Ogórki i cebulę również przekroiłem na pół, pokroiłem na
plastry, paprykę zaś w paski. Pomidory sparzyłem wrzącą wodą, obrałem ze
skórki, pokroiłem na ósemki.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.
Metkę mocno podsmażyłem na 1 łyżce oleju, wyjąłem z patelni. Warzywa oprócz pomidorów lekko poddusiłem na pozostałym oleju. Podlałem rosołem, dodałem pomidory, metkę, doprawiłem tymiankiem, solą i pieprzem. Gotowałem to wszystko 10 minut na średnim ogniu, pod przykryciem. Koper umyłem, posiekałem, gotowe danie posypałem nim. Kwaśną śmietanę podałem w oddzielnym naczyniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz