sobota, 11 lipca 2020

Skrzydełka kurczaka pieczone w musztardzie


W końcu mogliśmy pozwolić sobie na odrobinę szaleństwa. Musztarda tanieje, więc póki co, ‘trza’ korzystać. A tak całkiem serio, to opróżniamy ostatki słoiczków z lodówki. W ręce wpadła musztarda ze smażoną cebulą. Reszta potoczyła się jak zwykle. Z górki.






Składniki:



500 g skrzydełek z kurczaka
2 łyżki musztardy ze smażoną cebulą
1 łyżka oleju
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
1/4 mielonego ziela angielskiego
1 ząbek czosnku
sól


Przygotowanie:


Mięso myjemy osuszamy papierowym ręcznikiem. Lekko oprószamy solą.

Musztardę, olej, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, przyprawy mieszamy. Dodajemy do skrzydełek, dokładnie łączymy. Odstawiamy na godzinę.

Po tym czasie układamy kurczaka na blaszkę, smarujemy marynatą i zapiekamy 35 minut w temperaturze 180°C.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz