czwartek, 9 lipca 2020

Sałatka ziemniaczana z fasolką


Idealna, orzeźwiająca sałatka do dań z grilla i piekarnika. Można przygotować ją wcześniej, gdyż schłodzona smakuje najlepiej. A jak sezon na fasolkę szparagową, to i my. Korzystać trzeba z tego co tu i teraz. 







Składniki:



4 duże ziemniaki
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanego koperku
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka octu 10%
sól, pieprz


Przygotowanie:


Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą „kostkę”. Gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.

Fasolę oczyszczamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru (al dente). Kroimy na mniejsze kawałki.

Cebulę kroimy w piórka.

Ziemniaki, fasolkę, koperek cebulę mieszamy z olejem i octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz