Idealna, orzeźwiająca sałatka do dań z grilla i piekarnika. Można
przygotować ją wcześniej, gdyż schłodzona smakuje najlepiej. A jak sezon na
fasolkę szparagową, to i my. Korzystać trzeba z tego co tu i teraz.
Składniki:
4 duże ziemniaki
150 g żółtej fasolki szparagowej
1 mała czerwona cebula
2 łyżki posiekanego koperku
50 ml oleju rzepakowego
1 łyżka octu 10%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy w grubszą „kostkę”. Gotujemy do
miękkości w osolonym wrzątku. Odcedzamy i studzimy.
Fasolę oczyszczamy, gotujemy w wodzie z dodatkiem cukru (al
dente). Kroimy na mniejsze kawałki.
Cebulę kroimy w piórka.
Ziemniaki, fasolkę, koperek cebulę mieszamy z olejem i
octem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Schładzamy przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz