wtorek, 21 lipca 2020

Korniszony

Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.








Składniki:


  
ogórki małe gruntowe 
Zalewa ( proporcje ) : 1 butelka octu 
5 butelek wody 
3 łyżki soli 
10 łyżek cukru 
Ponadto : ziele angielskie 
czarny pieprz 
liść laurowy 
czosnek 
gorczyca 
marchewka 
liście selera 
koper 
chrzan korzeń i liść 
cebulka 




Przygotowanie:



Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki.

Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki. Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w kąpieli wodnej przez około 5 minut. 


  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz