Sezon w pełni. Łapcie ogórki i przepis. Zimową porą jak znalazł.
Składniki:
ogórki małe gruntowe
Zalewa ( proporcje ) : 1 butelka octu
5
butelek wody
3
łyżki soli
10 łyżek cukru
Ponadto : ziele angielskie
czarny pieprz
liść laurowy
czosnek
gorczyca
marchewka
liście selera
koper
chrzan korzeń i liść
cebulka
Przygotowanie:
Wodę i ocet wlałem do garnka. Dodałem cukier i
sól. Całość zagotowałem. Ogórki umyłem i osuszyłem, a następnie ułożyłem
pionowo w słoikach. Marchewkę obrałem, umyłem i pokroiłem w plasterki.
Do każdego słoika wrzuciłem kilka plasterków marchewki, po obranym ząbku
czosnku, kawałku chrzanu, łodydze kopru, 4 ziarna ziela angielskiego i
pieprzu oraz 1/2 łyżeczki gorczycy, liście selera, plasterki cebulki.
Ogórki zalałem ciepłą zalewą. Szczelnie zakręciłem i pasteryzowałem w
kąpieli wodnej przez około 5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz