Kuchnia chińska
Składniki:
500 g piersi kaczki
2
łyżki czystej wódki
2
winne jabłka
2
ziemniaki
1
łyżka majeranku
2-3 łyżki oleju
sól
Przygotowanie:
Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso
pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku,
wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Tuż przed
smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o
grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda
nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do
woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach
). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki.
Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso i
resztę majeranku, delikatnie wymieszałem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz