sobota, 18 lipca 2020

Kaczka z jabłkami

Kuchnia chińska 







Składniki:

  
500 g piersi kaczki 
2 łyżki czystej wódki 
2 winne jabłka 
2 ziemniaki 
1 łyżka majeranku 
2-3 łyżki oleju 
sól 


Przygotowanie:



Z kaczki zdjąłem skórę z tłuszczem, a mięso pokroiłem w paski, posoliłem, zalałem wódką, posypałem połową majeranku, wymieszałem i odstawiłem na kilka godzin do lodówki. Tuż przed smażeniem osączyłem mięso. Obrane ziemniaki pokroiłem w słupki o grubości 3mm. Jabłka obrałem, pokroiłem na ćwiartki, usunąłem gniazda nasienne. Miąższ w części pokroiłem w słupki, części w plasterki. Do woka wlałem łyżkę oleju, rozgrzałem, usmażyłem kaczkę ( w dwóch porcjach ). Wyjąłem na talerzyk. Wlałem drugą łyżkę oleju, usmażyłem ziemniaki. Rozgrzałem je, dodałem jabłka i krótko je obsmażyłem. Dodałem mięso i resztę majeranku, delikatnie wymieszałem.

  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz