wtorek, 7 lipca 2020

Dżem z czereśni

Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem. 








Składniki:

  
1 kg czereśni 
250 g cukru 
1 łyżka otartej skórki z cytryny 
sok z 1/2 cytryny 
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku 



Przygotowanie:


Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce puściły sok.
Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień. Dodałem sok i skórkę z cytryny.
Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka. Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz