Domowy dżem jest zdecydowanie smaczniejszy od tego ze sklepu. Obdarowani
czereśniami przez siostrę zrobiliśmy między innymi dżem.
Składniki:
1
kg czereśni
250 g cukru
1
łyżka otartej skórki z cytryny
sok z 1/2 cytryny
1/2 łyżeczki kardamonu w proszku
Przygotowanie:
Czereśnie umyłem, osuszyłem, pozbawiłem ogonków, wydrylowałem.
Czereśnie umieściłem w garnku o grubszym dnie. Zasypałem cukrem i
kardamonem. Odstawiłem do lodówki na minimum 2 godziny, aby owoce
puściły sok.
Garnek umieściłem na palniku. Na początku gotowałem na dość mocnym
ogniu, aby owoce się zagotowały. Po zagotowaniu zmniejszyłem ogień.
Dodałem sok i skórkę z cytryny.
Smażyłem 3-4 godziny co jakiś czas mieszając, aby dżem nie przypalił się.
Konsystencję dżemu sprawdzamy za pomocą dobrze schłodzonego talerzyka.
Na zamrożonym talerzyku umieść łyżkę gorącego dżemu. Jeśli dżem
zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotyku się
pomarszczy – to znaczy, że jest już gotowy.
Gotowy i jeszcze gorący dżem przełóż do umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz