wtorek, 7 lipca 2020

GULYÁSLEVES – węgierska zupa gulaszowa

Kuchnia węgierska







Składniki:


200 g polędwicy wołowej
200 karkówki wieprzowej  
6 średnich ziemniaków 
2 cebule 
2 łyżki oleju 
2 marchewki 
1 pietruszka 
1 łyżka słodkiej czerwonej papryki w proszku 
2 ząbki czosnku 
pół łyżeczki kminku 
1 pomidor malinowy 
1 zielona papryka 
1 czerwona papryka
1/2 ostrej mielonej papryki



Przygotowanie:


POSIEKAŁEM CEBULĘ, USMAŻYŁEM NA OLEJU, POSYPAŁEM SŁODKĄ PAPRYKĄ, WYMIESZAŁEM.
MIĘSO POKROIŁEM W KOSTKĘ, DODAŁEM DO CEBULI, ZWIĘKSZYŁEM PŁOMIEŃ. PRZYPRAWIŁEM SOLĄ I PIEPRZEM, DUSIŁEM POD PRZYKRYCIEM WE WŁASNYM SOSIE ( JEŚLI BĘDZIE KONIECZNE, NALEŻY WLAĆ TROCHĘ WODY ). GDY MIĘSO BYŁO PRAWIE MIĘKKIE, DOLAŁEM TYLE WODY ILE CHCIAŁEM MIEĆ ZUPY, DORZUCIŁEM ZIEMNIAKI POKROJONE W KOSTKĘ, MARCHEWKĘ POKROJONĄ W PLASTERKI ORAZ PIETRUSZKĘ W CAŁOŚCI. DODAŁEM KMINEK I CZOSNEK. WŁOŻYŁEM ZIELONĄ I CZERWONĄ PAPRYKĘ ( BEZ NASIONEK )I CAŁEGO POMIDORA. GDY JARZYNY BYŁY UGOTOWANE WYJĄŁEM PIETRUSZKĘ , POMIDORA I PAPRYKĘ. JEŚLI KTOŚ LUBI OSTRZEJSZE SMAKI MOZĘ DODAĆ CZUSZKĘ POKROJONĄ W CIENKIE PLASTERKI , ALBO OSTRĄ PAPRYKĘ.
 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz