Pierś w tym wydaniu pysznie smakuje. Polecamy.
Składniki:
2
piersi z kaczki
Marynata :
3 cm kawałek imbiru
papryczka chilli
100 ml sosu sojowego
łyżka sosu rybnego
2
ząbki czosnku
łyżka sosu rybnego
2
łyżki miodu
Ponadto :
1 nieduża kapusta pekińska
1 łyżeczka sezamu
1 łyżeczka czarnego sezamu
natka pietruszki
łyżka oleju sezamowego
Przygotowanie:
Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu
sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku
przygotowałem marynatę. W marynacie umieściłem oczyszczone piersi kaczki
z ponacinaną skórą. Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
Suchą i zimną patelnię ustawiłem na palniku kuchenki i włożyłem na niej
zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieniła odwróciłem ją i
dodałem pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso włożyłem w
żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i
piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę.
Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz
posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz