czwartek, 7 maja 2020

Pierś kaczki w miodowo-imbirowej marynacie

Pierś w tym wydaniu pysznie smakuje. Polecamy. 








Składniki:

  
2 piersi z kaczki 
Marynata : 
3 cm kawałek imbiru 
papryczka chilli 
100 ml sosu sojowego 
łyżka sosu rybnego 
2 ząbki czosnku 
łyżka sosu rybnego 
2 łyżki miodu 
Ponadto : 
1 nieduża kapusta pekińska 
1 łyżeczka sezamu 
1 łyżeczka czarnego sezamu
natka pietruszki 
łyżka oleju sezamowego 




Przygotowanie:


Z miodu, startego na tarce imbiru, połowy sosu sojowego, sosu rybnego i przeciśniętego przez praskę czosnku przygotowałem marynatę. W marynacie umieściłem oczyszczone piersi kaczki z ponacinaną skórą. Odstawiłem do lodówki na 2 godziny.
Suchą i zimną patelnię ustawiłem na palniku kuchenki i włożyłem na niej zamarynowaną kaczkę skórą do dołu. Gdy się zarumieniła odwróciłem ją i dodałem pozostałą w misce marynatę. Podsmażone mięso włożyłem w żaroodpornym naczyniu skórą do góry, polałem zawartością patelni i piekłem około 10 minut w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
W międzyczasie pokroiłem w średniej wielkości kawałki kapustę. Rozgrzałem olej sezamowy, dodałem kapustę, pozostały sos sojowy oraz posiekane chili - dusiłem około 10 minut aż kapusta zmiękła.



  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz