czwartek, 7 maja 2020

Zupa z kapusty i groszku

Trochę nam tego i owego w lodówce pozostało. A, że na maksa wykorzystujemy produkty, więc wszystko było jasne. Młoda kapusta i groszek to idealne połączenie.







Składniki:


1/2 małej główki młodej kapusty
1 szklanka mrożonego groszku
2 marchewki
1 jabłko
1,2 litra bulionu warzywnego
1/2 szklanki startego parmezanu
250 g pieczonych ziemniaków
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz



Przygotowanie:



Pokrojone w plasterki marchewki i pokrojone w słupki jabłko gotujemy w bulionie warzywnym do miękkości.
Kapustę szatkujemy i razem z groszkiem dodajemy do wywaru. Po chwili wrzucamy starty parmezan, co jakiś czas mieszamy.
Po 5 minutach dodajemy pokrojone na duże kawałki, pieczone ziemniaki.
Gotujemy do miękkości kapusty.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz