środa, 6 maja 2020

Żeberka pieczone w słodko ostrej marynacie


Jak zobaczyliśmy je, to od razu wiedzieliśmy czego chcemy na obiad. Obgryzania z kości <3 Pycha!, więc łapcie przepis i szykujcie.





Składniki:


1 kg żeberek wieprzowych
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka mielonego pieprzu
1 łyżeczka mielonej gorczycy
3 łyżki miodu wielokwiatowego
1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżka pokruszonych liści laurowych
6 łyżek ketchupu
2 łyżki musztardy sarepskiej
1 cebula
1/2 szklanki wody



Przygotowanie:



Żeberka dzielimy po dwie kości. Sól, pieprz, mieloną gorczycę, miód, paprykę, cynamon, pokruszone liście laurowe, ketchup, musztardę, posiekaną cebulę, ocet, wodę, zagotowujemy, studzimy.
Do miski przekładamy mięso, zalewamy przygotowaną marynatą. Dokładnie łączymy ze sobą.
Całość pieczemy w naczyniu żaroodpornym w 180°C przez 40 minut, co jakiś czas polewając marynatą.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz