Hej, jest tu kto, kto lubi łeptołinę :P Nie na taką z
Radomia, gdzie blisko im do południa Europy :P Toż to nie „streetfood” w 5
minut, dodajcie 20 i hak ;) A i tak
szybko ;)
Składniki:
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 pęczek natki pietruszki
1 duża marchew
2 ząbki czosnku
1 cebula
mąka
Sos:
500 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz
Przygotowanie:
Mięso mieszamy ze startą marchewką, posiekaną cebulą,
czosnkiem i natką pietruszki.
Na rozgrzany olej wrzucamy pulpeciki obtoczone w mące,
smażymy na rumiano, zalewamy gorącym bulionem wołowym.
Zagotowujemy.
Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu.
Redukujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Podajemy z ulubionym makaronem i posiekanym szczypiorkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz