wtorek, 5 maja 2020

Pulpety wieprzowe z makaronem


Hej, jest tu kto, kto lubi łeptołinę :P Nie na taką z Radomia, gdzie blisko im do południa Europy :P Toż to nie „streetfood” w 5 minut, dodajcie 20 i hak ;)  A i tak szybko ;) 









Składniki:


500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
1 pęczek natki pietruszki
1 duża marchew
2 ząbki czosnku
1 cebula
mąka
Sos:
500 ml bulionu wołowego
1 łyżka mąki
100 ml zimnej wody
sól, pieprz 


Przygotowanie:




Mięso mieszamy ze startą marchewką, posiekaną cebulą, czosnkiem i natką pietruszki.

Na rozgrzany olej wrzucamy pulpeciki obtoczone w mące, smażymy na rumiano, zalewamy gorącym bulionem wołowym.

Zagotowujemy.

Mąkę rozrabiamy w zimnej wodzie, dodajemy do sosu. Redukujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Podajemy z ulubionym makaronem i posiekanym szczypiorkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz