niedziela, 3 maja 2020

Szybkie spaghetti z pomidorkami


Kuchnia włoska jest prosta, jednocześnie pełna smaków. Te 20 minut przy garach jest dosłownie ucztą dla podniebienia. Poezją kulinarną, gdzie produkty piszą „wiersze”, a aromaty wydobywające się podczas gotowania, nadają potrawie sensu.







Składniki:


250 g makaronu spaghetti
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
250 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka kaparów
1 garść czarnych oliwek
1/2 szklanki startego parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Makaron gotujemy al dente.

Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, po chwili kapary, oliwki i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.

Smażymy przez kilka minut, aż pomidorki puszczą sok.

Doprawiamy solą i pieprzem.

Do pomidorków dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.

Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.
 





Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza