Kuchnia włoska jest prosta, jednocześnie pełna smaków. Te 20
minut przy garach jest dosłownie ucztą dla podniebienia. Poezją kulinarną,
gdzie produkty piszą „wiersze”, a aromaty wydobywające się podczas gotowania,
nadają potrawie sensu.
Składniki:
250 g makaronu spaghetti
50 ml oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
250 g pomidorków koktajlowych
1 łyżka kaparów
1 garść czarnych oliwek
1/2 szklanki startego parmezanu
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany czosnek, po chwili
kapary, oliwki i pokrojone na ćwiartki pomidorki koktajlowe.
Smażymy przez kilka minut, aż pomidorki puszczą sok.
Doprawiamy solą i pieprzem.
Do pomidorków dodajemy makaron, dokładnie mieszamy.
Podajemy z posiekaną natką i startym parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz