piątek, 8 maja 2020

Futo maki i nigri sushi


Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i waszych gości.


Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w tym czasie możecie chlastać dodatki.

Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)
 









Składniki:


250 g ryżu do sushi
2 łyżeczki serka chrzanowego
100 g wędzonego łososia
1/4 papryki czerwonej
1 kawałek ogórka szklarniowego
100 g plastrów wędzonego halibuta
2 paluszki surimi
3 liście nori
50 ml sosu do sushi
2 łyżki wasabi
50 ml sosu sojowego
1 mały słoiczek marynowanego imbiru



Przygotowanie:


 

Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy, przecedzamy.
Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min. Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego schłodzenia.


Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.


  1. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
  2. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
  3. Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
  4. Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta.



Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i wasabi.
 







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz