Kiedyś, może byliśmy u niewłaściwego źródła, skosztowaliśmy
sushi i tak przez kilka lat nie lubiliśmy. Jakieś pół roku temu, nasz pogląd
diametralnie zmienił się o 180°. Po prostu sushi to nie potrawa, to serce
podane na talerzu. Tak jak w dobrych, polskich restauracjach. Dzisiaj
postanowiliśmy „ulepić” je we własnej kuchni. I wiecie co, to nie jest takie
trudne. A jakie pyszne. Fakt, troszkę czasu zajmuje…jednak efekt powali was i
waszych gości.
Najwięcej czasu zajmuje przygotowanie samego ryżu. Jednak w
tym czasie możecie chlastać dodatki.
Jest kilka podstawowych rodzajów sushi. Dzisiaj przedstawimy
wam dwa. Od czegoś zacząć trzeba ;)
Składniki:
250 g ryżu do sushi
2 łyżeczki serka chrzanowego
100 g wędzonego łososia
1/4 papryki czerwonej
1 kawałek ogórka szklarniowego
100 g plastrów wędzonego halibuta
2 paluszki surimi
3 liście nori
50 ml sosu do sushi
2 łyżki wasabi
50 ml sosu sojowego
1 mały słoiczek marynowanego imbiru
Przygotowanie:
Ryż zalewamy zimną wodą, energicznie ręką mieszamy,
przecedzamy.
Ponownie zalewamy zimną wodą, przecedzamy (kilkukrotnie).
Ostatnim razem zalewamy wodą, odstawiamy na 30 min.
Odcedzamy.
Ponownie zalewamy wodą, 1 cm powyżej poziomu ryżu.
Zagotowujemy (bez przykrycia), zmniejszamy płomień i
gotujemy pod przykryciem przez kwadrans (pokrywki nie podnosimy).
Ryż pod przykryciem odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie dodajemy sos do sushi (opcjonalnie 6 łyżek
octu ryżowego wymieszanego z 3 łyżeczkami cukru-płaskie- plus dwie płaskie
łyżeczki soli). Co jakiś czas mieszamy przez 20 do momentu całkowitego
schłodzenia.
Ogórek obieramy, usuwamy nasiona, kroimy w paski.
Łososia i paprykę kroimy w paski. Rybę na troszkę większe.
- Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). 2 cm z dołu ryż cienko smarujemy serkiem, układamy kawałki łososia i ogórek. Zawijamy, kroimy na kawałki.
- Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy kawałki łososia i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
- Listek nori rozwijamy, cienko kładziemy ryż (około 1 cm od góry zostawiamy bez ryżu). Układamy paluszki surimi, ogórek i paprykę. Zawijamy, kroimy na kawałki.
- Z ryżu formujemy łódeczki, płaskie od spodu, wierzch smarujemy wasali. Układamy plastry wędzonego halibuta.
Całość podajemy z marynowanym imbirem, sosem sojowym i
wasabi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz