Tym razem wersję naleśników robimy na maślance. Nasza
znajoma Olena pokazała nam jak je wykonywać. Są niebywale delikatne w smaku, a
dodatek prażonych jabłek z nutą cynamonu, dodaje im zdecydowanego charakteru.
Składniki:
1,5 szklanki mąki
1 szklanka maślanki
1 szklanka mleka
1 jajko
1 żółtko
2 łyżki oleju
1 szczypta soli
1 szczypta mielonej kurkumy
1 szczypta mielonego kardamonu
1 łyżeczka ksylitolu
Prażone jabłka:
800 g słodkich jabłek
1/2 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła klarowanego
Przygotowanie:
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy jajka, wlewamy maślankę,
mleko, olej, szczyptę soli, szczyptę kurkumy, kardamonu i ksylitol. Blendujemy do
momentu, kiedy nie będzie grudek. Odstawiamy na 30 minut.
Naleśniki smażymy na oleju kokosowym, z obu stron na
rumiano.
W tym czasie jabłka obieramy, ścieramy na tarce o dużych
oczkach, prażymy na maśle klarowanym. Pod koniec dodajemy cynamon (ilość zależy
od preferencji smakowych). My chociaż uwielbiamy cynamon, staraliśmy się
delikatnie podkreślić jego aromat.
Naleśniki cienko smarujemy jabłkami, zawijamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz