Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak
kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które
połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu.
Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek
do kanapek.
Składniki:
Kaczka pekińska (około 2 kg)
200 g drobiowego mięsa mielonego
200g wątróbki kaczej
3
jabłka
natka pietruszki
1
czubata łyżka majeranku
sól
pieprz
syrop z agawy
masło klarowane
smalec gęsi
jajko
bułka
Przygotowanie:
Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim.
Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem
jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość
zależy od upodobań ), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę
nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki ( wykrojone gniazda
nasienne ) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.
Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem
pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu. Na patelni
rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z
agawy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz