czwartek, 14 maja 2020

Kaczka nadziewana

Moja mama i teraz siostra zawsze nadziewała kaczkę mięsem mielonym tak kim jak mielone. Ja zastąpiłem mięso wieprzowe, mięsem drobiowym, które połączyłem z wątróbką kaczą i jabłkami. Takie misz - masz przepisu. Kaczka pyszna. A farszu zrobiłem za dużo, więc zapiekłem. Pyszny dodatek do kanapek. 









Składniki:

  
Kaczka pekińska (około 2 kg)
200 g drobiowego mięsa mielonego 
200g wątróbki kaczej 
3 jabłka 
natka pietruszki 
1 czubata łyżka majeranku 
sól 
pieprz 
syrop z agawy 
masło klarowane 
smalec gęsi 
jajko 
bułka 



Przygotowanie:


Kaczkę natarłem solą, wewnątrz solą i pieprzem mielonym.
Piekarnik rozgrzałem 180 stopni C. Brytfankę wysmarowałem smalcem gęsim. Wątróbkę pokroiłem w kostkę, wymieszałem z mięsem mielonym dodałem jajko, namoczoną odciśniętą bułkę, posiekaną natkę pietruszki( ilość zależy od upodobań ), majeranek. Doprawiłem solą i pieprzem . Kaczkę nadziałem 2 jabłkami pokrojonymi na ćwiartki ( wykrojone gniazda nasienne ) i mięsnym farszem. Zasznurowałem nicią.
Wstawiłem brytfankę przykrytą na 2 godziny. Po tym czasie zdjąłem pokrywę i piekłem jeszcze pół godziny w termoobiegu. Na patelni rozgrzałem masło klarowane i na nim skarmelizowałem jabłko w syropie z agawy.
 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz