Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik.
Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w
waszym menu.
Składniki:
3 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
1 łodyga selera naciowego
150 g brukselki
1 por (biała część)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
5 łyżek kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.
Marchew w półplasterki.
Por i seler naciowy w piórka.
Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.
Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra),
dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli,
gotujemy 25 minut.
Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą.
Gotujemy do miękkości kaszy.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.
Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz