środa, 25 marca 2020

Krupnik warzywny


Nadszedł czas na bezmięsną zupę. Na tapetę wzięliśmy krupnik. Niesamowicie aromatyczne i pożywne danie, które z pewnością zagości na stałe w waszym menu.







Składniki:

3 ziemniaki
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
1 łodyga selera naciowego
150 g brukselki
1 por (biała część)
2 liście laurowe
2 ziarna ziela angielskiego
1 mała puszka groszku konserwowego
5 łyżek kaszy pęczak
natka pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:



Ziemniaki i seler kroimy w kostkę.

Marchew w półplasterki.

Por i seler naciowy w piórka.

Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół.

Warzywa podsmażamy na maśle klarowanym, zalewamy wrzątkiem (1,2 litra), dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Wsypujemy płaską łyżeczkę soli, gotujemy 25 minut.

Następnie wsypujemy kaszę, dodajemy groszek wraz z zalewą. Gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą, pieprzem.

Podajemy z posiekaną natką pietruszki.  
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz