poniedziałek, 23 marca 2020

Sałatka z boczniakami

Sałatka ; połączcie boczniakami z jabłkami. Zgrana para.






Składniki:



300 g boczniaków 
300 g jabłek ( twardych ) 
sok z cytryny 
pół szklanki śmietany lub jogurtu  
4-6 łyżek posiekanego szczypiorku 
koperek wg uznania ( można zastąpić rzeżuchą ) 
sól, pieprz


Przygotowanie:

Boczniaki oczyściłem, opłukałem i pokroiłem, a następnie ugotowałem w osolonej wodzie do ich miękkości. Jabłka obrałem, usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Szczypiorek i koperek ( można użyć rzeżuchy ) drobno posiekałem. Rozdrobnione boczniaki i jabłka zalałem śmietaną i dokładnie wymieszałem. Doprawiłem solą, cukrem, sokiem z cytryny i pieprzem. Całość posypałem zieleniną.

  
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz