Sałatka ; połączcie boczniakami z jabłkami. Zgrana para.
Składniki:
300 g boczniaków
300 g jabłek ( twardych )
sok z cytryny
pół szklanki śmietany lub jogurtu
4-6 łyżek posiekanego szczypiorku
koperek wg uznania ( można zastąpić rzeżuchą )
sól, pieprz
Przygotowanie:
Boczniaki oczyściłem, opłukałem i pokroiłem, a
następnie ugotowałem w osolonej wodzie do ich miękkości. Jabłka obrałem,
usunąłem gniazda nasienne, pokroiłem w kostkę. Szczypiorek i koperek (
można użyć rzeżuchy ) drobno posiekałem. Rozdrobnione boczniaki i jabłka
zalałem śmietaną i dokładnie wymieszałem. Doprawiłem solą, cukrem,
sokiem z cytryny i pieprzem. Całość posypałem zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz