Coraz częściej Polacy sięgają po owoce morza, głównie
krewetki. Oczywiście, że są pyszne, jednak istnieją niezliczone rodzaje
przysmaków np. nasze ukochane przegrzebki czy też mule. Te ostatnie są
niezwykle aromatyczne, a dodatki do nich mogą być różne. Tym razem proponujemy
wersję z warzywami. To dopiero uczta dla podniebienia.
Składniki:
1 kg świeżych muli
1 łyżka masła ghee
2 cebule
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 pomidory
250 g pieczarek
100 ml białego wina wytrawnego
250 ml soku pomidorowego
250 g różyczek kalafiora
1/2 czerwonej papryki
1/2 czerwonej papryki
1 pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei
dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio
sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez
20 minut.
Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy.
Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę
dusimy.
Dodajemy mule, wraz z wodą, która doda smaku naszej
potrawie.
Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, kiedy muszle
się otworzą. Te które nie, usuwamy.
Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz