czwartek, 26 marca 2020

Mule z warzywami


Coraz częściej Polacy sięgają po owoce morza, głównie krewetki. Oczywiście, że są pyszne, jednak istnieją niezliczone rodzaje przysmaków np. nasze ukochane przegrzebki czy też mule. Te ostatnie są niezwykle aromatyczne, a dodatki do nich mogą być różne. Tym razem proponujemy wersję z warzywami. To dopiero uczta dla podniebienia.







Składniki:


1 kg świeżych muli
1 łyżka masła ghee
2 cebule
2 marchewki
3 łodygi selera naciowego
2 pomidory
250 g pieczarek
100 ml białego wina wytrawnego
250 ml soku pomidorowego
250 g różyczek kalafiora
1/2 czerwonej papryki
1 pęczek natki pietruszki



Przygotowanie:




Cebule siekamy. Szklimy na rozgrzanym maśle. Po kolei dodajemy pokrojoną marchew, seler naciowy, pokrojone pomidory (uprzednio sparzone i obrane ze skórki), pokrojone pieczarki. Dusimy pod przykryciem przez 20 minut.

Wlewamy wino, sok pomidorowy, zagotowujemy.

Wrzucamy różyczki kalafiora, pokrojoną paprykę. Przykrywamy naczynie, chwilę dusimy.

Dodajemy mule, wraz z wodą, która doda smaku naszej potrawie.

Ponownie przykrywamy naczynie i dusimy do momentu, kiedy muszle się otworzą. Te które nie, usuwamy.

Całość posypujemy świeżą natką pietruszki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz