czwartek, 13 lutego 2020

Zupa pieczarkowa z kaszą


Jak się chce, to można

Jak się lubi, to nawet trzeba

Aromatyczna zupa pieczarkowa z kaszą w śmietanowym towarzystwie.








Składniki:

250 g pieczarek
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 por
1 łyżka masła ghee
1,2 litra bulionu warzywnego
100 g śmietankowego serka topionego
3 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz


Przygotowanie:


Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy mniejsze zostawiamy w całości lub kroimy na pół.

Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o dużych oczkach.

Por kroimy w piórka.

Warzywa i grzyby dusimy pod przykrycie na maśle, po 10 minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych kawałkach), gotujemy do miękkości kaszy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
 

Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza