Jak się chce, to można
Jak się lubi, to nawet trzeba
Aromatyczna zupa pieczarkowa z kaszą w śmietanowym
towarzystwie.
Składniki:
250 g pieczarek
1 duża marchew
1 pietruszka
1 kawałek selera korzeniowego
1 por
1 łyżka masła ghee
1,2 litra bulionu warzywnego
100 g śmietankowego serka topionego
3 łyżki jęczmiennej kaszy perłowej
1 pęczek natki pietruszki
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki oczyszczamy, większe kroimy mniejsze zostawiamy w
całości lub kroimy na pół.
Marchew, pietruszkę i seler, ścieramy na tarce o dużych
oczkach.
Por kroimy w piórka.
Warzywa i grzyby dusimy pod przykrycie na maśle, po 10
minutach zalewamy gorącym bulionem, dodajemy kaszę, serek (w mniejszych
kawałkach), gotujemy do miękkości kaszy.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz