wtorek, 11 lutego 2020

Szybki makaron z krewetkami


Wykwintne danie w 20 minut nie tylko na obiad.








Składniki:

350 g krewetek rozmiar 16-20
1 mała cukinia
1 kawałek selera korzeniowego
1 duża marchew
2 łodygi selera naciowego
1 kawałek pora
2 łyżki pędów bambusa
1 szalotka
2 ząbki czosnku
150 g grzybów shimeji
50 ml oleju sezamowego
1 łyżeczka cukru palmowego
2 łyżki sosu rybnego
2 łyżki sosu ostrygowego
100 ml wody
1 łyżka mąki z tapioki
300 g makaronu ze spiruliną


Przygotowanie:




Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.



Na rozgrzany tłuszcz wrzucamy krewetki, pokrojone w słupki warzywa, grzyby, pędy bambusa, posiekaną szalotkę, pora pokrojonego krążki, posiekany czosnek, dodajemy sosy, cukier, razem smażymy kilka minut na największym płomieniu, cały czas mieszając.

Na koniec zagęszczamy mąką wymieszaną z przegotowaną (zimną) wodą. Chwilę dusimy.



Podajemy z ugotowanym makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz