sobota, 1 lutego 2020

Frytki belgijskie


Często korzystamy z gotowych, mrożonych frytek. Czasami tak łatwiej i szybciej. Pewnego razu zachciało nam się i co? Zamrażarka pełna, więc nie było mowy o takowych. Dobrze, że ziemniaki były, więc zrobiliśmy tak, jak zapamiętaliśmy z jakiegoś programu telewizyjnego. Petarda! Jutro powtórka.







Składniki:

500 g ziemniaków
1 łyżka cukru
ciepła woda
1 litr oleju rzepakowego


 Przygotowanie:

 

Ziemniaki obieramy, kroimy w grube słupki.
W ciepłej wodzie rozpuszczamy cukier, przekładamy frytki i trzymamy w niej około godziny. Odcedzamy, osuszamy na papierowym ręczniku.
Smażymy w głębokim oleju.




1 komentarz:

  1. nareszcie doczekałam się jakiegoś prostego przepisu na frytki belgijskie, a nie jakieś zakręcone przepisy wykorzystujące nie wiadomo co :D myślę że kupując takie ilości ziemniaków i cebulki to producent warzyw powinien mi płacić, a nie odwrotnie :D

    OdpowiedzUsuń