Po prostu zakochaliśmy się w tej kuchni. Te smaki, ta
prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu.
Składniki:
500 g mrożonych krewetek
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
3 ząbki czosnku
100 g grzybków shimeji
100 g grzybów shitake
1 por
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 liście kaffiru
1 litr mleka kokosowego
100 ml bulionu warzywnego
Przygotowanie:
Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar
pozostawiamy.
Krewetki przelewamy wrzątkiem.
Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym
oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany
czosnek. Chwilę smażymy.
Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście
kaffiru i wywar z trawy cytrynowej.
Wrzucamy krewetki, zagotowujemy.
Całość doprawiamy sosem ostrygowym.
Podajemy z ulubionym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz