sobota, 1 lutego 2020

Tajska zupa krewetkowa


Po prostu zakochaliśmy się w tej kuchni. Te smaki, ta prostota i przede wszystkim, prędka w przygotowaniu.






Składniki:

500 g mrożonych krewetek
2 marchewki
1 kawałek selera korzeniowego
3 ząbki czosnku
100 g grzybków shimeji
100 g grzybów shitake
1 por
4 łyżki oleju sezamowego
4 łyżki trawy cytrynowej (suszonej)
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu ostrygowego
3 liście kaffiru
1 litr mleka kokosowego
100 ml bulionu warzywnego


Przygotowanie:



Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem. Odcedzamy. Wywar pozostawiamy.

Krewetki przelewamy wrzątkiem.

Grzyby, pokrojoną w słupki i marchew, smażymy na rozgrzanym oleju z odrobiną sosu sojowego. Dodajemy pokrojonego w piórka pora, posiekany czosnek. Chwilę smażymy.

Całość zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy bulion, liście kaffiru i wywar z trawy cytrynowej.

Wrzucamy krewetki, zagotowujemy.

Całość doprawiamy sosem ostrygowym.

Podajemy z ulubionym makaronem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz