niedziela, 2 lutego 2020

Bigos mięsny


Są tu jacyś mięsożercy? To danie właśnie dla Was. Mieszanka smaków zadowoli podniebienie niejednego amatora takich potraw.






Składniki:


500 g cebuli
4 ząbki czosnku
250 g kiełbasy zwyczajnej
250 g kiełbasy schabowej
150 g wędzonego boczku
200 g polędwiczki wieprzowej
150 ml bulionu warzywnego
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonego sumaku
1 łyżka kaparów
sól, pieprz


Przygotowanie:


Cebulę kroimy w piórka.

Czosnek siekamy.

Kiełbasy, boczek polędwiczkę kroimy i smażymy na rozgrzanym oleju, często mieszając.

Gdy mięso podsmażymy, dodajemy cebulę i dusimy pod przykryciem przez 15 minut, pod koniec dorzucając czosnek.

Bulion łączymy z koncentratem pomidorowym, kaparami i sumakiem. Wlewamy do mięs, dusimy (bez przykrycia, największy płomień), przez kwadrans.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz