piątek, 31 stycznia 2020

Polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym

Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek. 








Składniki:


1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka masła ghee
1 łyżka oleju
400 g polędwiczki wieprzowej
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżka suszonego tymianku
200 g mrożonych borowików
1 łyżeczka musztardy imbirowej
1 łyżeczka zielonego pieprzu
4 łyżki whisky
2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
70 ml śmietany 30%
sól, pieprz



Przygotowanie:



Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm, plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie dodałem tymianek.
Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki, smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty. Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki. Na koniec wlałem śmietanę.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz