Sezon na borowiki był super. Sporo zamrożonych. Tym razem połączyliśmy je z
delikatną polędwiczką wieprzową. Do tego buraczki. Pycha obiadek.
Składniki:
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 szalotka
1 łyżka masła ghee
1 łyżka oleju
400 g polędwiczki wieprzowej
1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej
1 łyżka suszonego tymianku
200 g mrożonych borowików
1 łyżeczka musztardy imbirowej
1 łyżeczka zielonego pieprzu
4 łyżki whisky
2/3 szklanki gorącej wody
1 łyżka sosu sojowego
70 ml śmietany 30%
sól, pieprz
Przygotowanie:
Cebulę obrałem, pokroiłem w kostkę i zeszkliłem na
patelni na maśle z oliwą, w międzyczasie dodałem przeciśnięty przez
praskę czosnek i posiekaną szalotkę.
Polędwiczkę oczyściłem z błonki, następnie pokroiłem na ok. 1 cm,
plastry. Doprawiłem je solą, pieprzem, mieloną papryką, włożyłem na
patelnię i obsmażyłem na złoty kolor z dwóch stron. W międzyczasie
dodałem tymianek.
Zrobiłem miejsce na patelni i włożyłem opłukane i pokrojone borowiki,
smażyłem przez około 3 minuty od czasu do czasu mieszając, w
międzyczasie dodałem musztardę i zielony pieprz.
Wymieszałem z polędwiczkami i smażyłem razem przez około 2 minuty.
Wlałem whskey i odparowałem. Następnie wlałem gorącą wodę z sosem
sojowym i gotowałem na większym ogniu przez około 2 minuty, aż ilość
płynu się zredukowała. W czasie gotowania raz przewróciłem polędwiczki.
Na koniec wlałem śmietanę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz