poniedziałek, 20 stycznia 2020

Zupa kalafiorowa

Tę zupę można ugotować bez mięsa wtedy będzie wegetariańska. 








Składniki:


1 kalafior
1 pęczek włoszczyzny
1 pieczony stek wieprzowy
1/2 szklanki śmietany 18 %
1 łyżka mąki
100 g makaronu trybiki
1 pęczek natki pietruszki
1 pęczek koperku
sól, pieprz


Przygotowanie:

Włoszczyznę umyłem, oczyściłem, pokroiłem. Nastawiłem wodę. Kalafior umyłem, rozebrałem na niewielkie różyczki, łodyżki drobno pokroiłem. Gdy woda zawrzała włożyłem pokrojoną włoszczyznę, pieczony stek wieprzowy z kością, dodałem przyprawy. Gotowałem, aż warzywa zrobiły się miękkie, dodałem kalafior, gotowałem ok. 15 minut. Następnie wsypałem makaron. Gotowałem jeszcze ok. 8 minut.

Zagęściłem zupę mąką wymieszaną ze śmietaną, zagotowałem. Już na talerzach wsypałem zieleninę. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz