poniedziałek, 20 stycznia 2020

Zupa z pomidorów i pomarańczy

Fajne połączenie. 








Składniki:


800 g dojrzałych pomidorów
1 czerwona cebula
1 ząbek czosnku
1 marchew
1 łyżeczka oliwy z oliwek
1 łyżeczka tymianku
1,5 sztuki pomarańczy 
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz



Przygotowanie:



Z pomidorów usunąłem twarde trzpienie , jeden pomidor odłożyłem.
Pozostałe sparzyłem i obrałem ze skórki. Pomidory zmiksowałem.
Cebulę i czosnek smażyłem wraz z marchwią przez 2 minuty.
Dodałem zmiksowane pomidory, gotowałem wszystko 3 minuty.
Dodałem 1/8 l wody , ponownie zagotowałem. Dodałem tymianek, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem na małym ogniu pod przykryciem, aż marchew była miękka.
Jedną pomarańczę dokładnie umyłem, odkroiłem kawałek skórki, pokroiłem ją w cienkie paski. Z pomarańczy wycisnąłem sok, który dodałem do zupy. Połówkę pomarańczy obrałem, usunąłem z niej białej skórki. Ostrym nożem wyciąłem cząstki miąższu. Odłożonego pomidora pokroiłem w kostkę.
Zupę rozlałem na talerze, posypałem kawałkami pomarańczy i pomidorów oraz pietruszką i skórką pomarańczową.


1 komentarz: