piątek, 24 stycznia 2020

Tajska zupa pomidorowa



A dlaczego? A dlatego…Dlatego, że lubimy łączyć smaki. Tzw. kuchnia Fusion, daje wiele możliwości. A przy tym mega moc! Moc aromatów i smaków.







Składniki:

1 puszka krojonych pomidorów
1 duża marchew
1 kalarepa
3 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
1 kawałek pora (zielona część)
3 liście kaffiru
1,2 litra bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
2 plastry ananasa 
5 grzybów mun
1 opakowanie makaronu udon
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka tajskiego curry



Przygotowanie:




Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Odcedzamy.

Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut. Wywar przecedzamy przez drobne sitko.

Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.

Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut, odcedzamy i kroimy w paski.

Por kroimy w piórka.

Ananasa kroimy w kostkę.

Czosnek i imbir siekamy.

Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min, po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty, dodajemy mleko kokosowe, łączymy.

Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.






Brak komentarzy:

Publikowanie komentarza