A dlaczego? A dlatego…Dlatego, że lubimy łączyć smaki. Tzw.
kuchnia Fusion, daje wiele możliwości. A przy tym mega moc! Moc aromatów i
smaków.
Składniki:
1 puszka krojonych pomidorów
1 duża marchew
1 kalarepa
3 ząbki czosnku
1 kawałek świeżego imbiru
5 łyżeczek suszonej trawy cytrynowej
1 kawałek pora (zielona część)
3 liście kaffiru
1,2 litra bulionu warzywnego
1 szklanka mleka kokosowego
2 plastry ananasa
5 grzybów mun
1 opakowanie makaronu udon
3 łyżki oleju sezamowego
1 łyżka tajskiego curry
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.
Odcedzamy.
Trawę cytrynową zalewamy wrzątkiem, parzymy kilka minut.
Wywar przecedzamy przez drobne sitko.
Marchew i kalarepkę kroimy w słupki.
Grzyby mun zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut,
odcedzamy i kroimy w paski.
Por kroimy w piórka.
Ananasa kroimy w kostkę.
Czosnek i imbir siekamy.
Na rozgrzany olej wrzucamy marchew i kalarepkę, chwilę
smażymy. Wrzucamy posiekany czosnek oraz imbir, smażymy (mieszając) dosłownie
kilka chwil, po czym dodajemy pomidory wraz z zalewą, ananasa, grzyby, liście
kaffiru, napar z trawy cytrynowej, tajskie curry. Dusimy pod przykryciem 5 min,
po czym zalewamy gorącym bulionem, zagotowujemy. Odstawiamy na 2-3 minuty,
dodajemy mleko kokosowe, łączymy.
Podajemy z wcześniej ugotowanym makaronem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz