Przepis Magdy Gessler
Składniki:
1 kg świeżych muli
1 pęczek natki pietruszki
2 bagietki
Sos cydrowy:
250 ml cydru wytrawnego
250 ml śmietanki 30 %
1 por (biała część)
1 pieczone jabłko
Sos beszamelowy:
4 łyżki masła
4 łyżki mąki
750 ml mleka
1 ser camembert
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Przygotowanie:
Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i
śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem
przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko
blenderem.
Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło,
mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas
mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser
camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około
5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule
się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz