poniedziałek, 9 grudnia 2019

Mule w sosie śmietanowo-cydrowym

Przepis Magdy Gessler 








Składniki:


1 kg świeżych muli
1 pęczek natki pietruszki
2 bagietki

Sos cydrowy:

250 ml cydru wytrawnego
250 ml śmietanki 30 %
1 por (biała część)
1 pieczone jabłko


Sos beszamelowy:

4 łyżki masła
4 łyżki mąki
750 ml mleka
1 ser camembert
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Przygotowanie:


Sos cydrowy: Do garnka wlałem trochę wody i śmietanę. Dodałem drobno poszatkowany por i wlałem cydr. Gotowałem przez około 2 minuty, dodałem pieczone jabłka, zmiksowałem wszystko blenderem.
Sos beszamelowy: Garnek ustawiłem na ogniu. Do garnka dodałem masło, mąkę, mieszałem do całkowitego rozpuszczenia się składników. Cały czas mieszając dolewałem po trochu mleka a na koniec wrzuciłem pokrojony ser camembert. Doprawiłem solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową do smaku.
Oba sosy połączyłem ze sobą tzn. do gęstego sosu dodałem rzadki.
Do przygotowanego sosu wrzuciłem wyczyszczone mule i gotowałem pod przykryciem przez około
5 minut. Podczas gotowania potrząsamy garnkiem, tak by wszystkie mule się otworzyły. Mule, które się nie otworzyły należy wyrzucić.
Na półmisek wyłożyłem mule, polałem obficie sosem i posypałem pokrojoną natką pietruszki.
Podałem ze świeżą, chrupiącą bagietką. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz