wtorek, 10 grudnia 2019

Kacze pipki w sosie własnym


Kolejny przepis na żołądki drobiowe. Tym razem z kaczki. Mówimy Wam, wypas!








Składniki:


500 g kaczych żołądków
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 łyżka masła ghee
300 g marchewki
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
1 pełna łyżka mąki
sól, pieprz


Przygotowanie:




Mięso kroimy na kawałki takie, jakie lubimy.

Zalewamy zimną wodą (2-3 cm ponad poziom mięsa), lekko solimy, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Zagotowujemy, zmniejszamy płomień. Zbieramy szumowiny, gotujemy pod przykryciem na średnim ogniu przez 60 min.

Marchewki kroimy w kostkę. Cebulę siekamy.

Na rozgrzane masło wrzucamy marchew, podsmażamy, dodajemy posiekaną cebulę, szklimy. Pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę, czosnek. Wsypujemy mąkę, rozprowadzamy wywarem (1 chochla), dodajemy do całości.

Cały czas mieszając, zagotowujemy.

Całość do smaku doprawiamy solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz