Taki mały eksperyment, a nadaje gołąbkom nowego, smakowego
wymiaru.
Składniki:
1 kapusta (u nas cool wrap)
500 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
300 g pieczarek
200 g sera gouda
3 cebule
1 łyżka masła ghee
150 g ryżu basmati
1 pęczek natki pietruszki
500 ml bulionu warzywnego
sól, pieprz
300 g mąki
400 g bułki tartej
4 jajka
sól, pieprz
2 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
Surówka
1/2 sałaty lodowej
150 g pomidorków koktajlowych
1 pęczek szczypiorku
100 ml sosu pomidorowego
Przygotowanie:
Ryż gotujemy kilka minut krócej, niż na opakowaniu.
Odcedzamy, studzimy.
Posiekaną cebulę i starte pieczarki smażymy na maśle,
odparowujemy z nadmiaru płynu.
Ser ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Mięso mieszamy z grzybami, ryżem, serem i posiekaną natką
pietruszki.
Liście kapusty sparzamy, usuwamy zgrubiałą część.
Na każdy liść układamy farsz i zawijamy.
Przekładamy do brytfanki, zalewamy bulionem i pieczemy pod
przykryciem 90 min. w 200°C.
Studzimy.
Obtaczamy w mące, jajkach wymieszanych ze śmietaną i
przyprawami oraz bułce tartej.
Smażymy na rumiano.
Podajemy na surówce z sałaty lodowej.
Sałatę szatkujemy, dodajemy pokrojone pomidorki, posiekany
szczypior. Mieszamy z sosem pomidorowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz