Przepyszna i syta zapiekanka.
Składniki:
600 g ziemniaków
100 g brukselki
2 pomidory
100 g grzybów shimeji
200 g różyczek kalafiora
500 g mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
100 g startego sera bursztyn
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka przyprawy zatar
sól, pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i
kroimy na plastry.
Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez
praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Pomidory sparzamy obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.
Kalafior gotujemy, studzimy, blendujemy, mieszamy z jajkiem,
śmietaną i serem.
Brukselkę gotujemy do miękkości.
W naczyniu układamy połowę ziemniaków, przykrywamy mięsem,
na to pozostałe ziemniaki.
Przykrywamy kołderką z kalafiorowego puree, układamy
pomidory, brukselkę i grzyby.
Zapiekamy 90 min. w 180°C, następnie posypujemy serem i zapiekamy
jeszcze 10 min. W tej samej temperaturze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz