sobota, 7 grudnia 2019

Zapiekanka ziemniaczana z brukselką


Przepyszna i syta zapiekanka.









Składniki:


600 g ziemniaków
100 g brukselki
2 pomidory
100 g grzybów shimeji
200 g różyczek kalafiora
500 g mięsa wieprzowo-wołowego
1 jajko
100 g startego sera bursztyn
1 cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki śmietany 18%
1 łyżka przyprawy zatar
sól, pieprz 



Przygotowanie:





Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku. Studzimy i kroimy na plastry.

Mięso mieszamy z posiekaną cebulą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zatarem, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Pomidory sparzamy obieramy ze skórki. Kroimy w plastry.

Kalafior gotujemy, studzimy, blendujemy, mieszamy z jajkiem, śmietaną i serem.

Brukselkę gotujemy do miękkości.

W naczyniu układamy połowę ziemniaków, przykrywamy mięsem, na to pozostałe ziemniaki.

Przykrywamy kołderką z kalafiorowego puree, układamy pomidory, brukselkę i grzyby.

Zapiekamy 90 min. w 180°C, następnie posypujemy serem i zapiekamy jeszcze 10 min. W tej samej temperaturze.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz