piątek, 6 grudnia 2019

Penne z kaczką w sosie śmietanowym


Makaron, wdzięczny w obróbce. Smakuje z każdym sosem. Na dodatek szybki w przygotowaniu.








Składniki:


250 g makaronu penne
100 g fileta z kaczki
1 łyżka smalcu z kaczki
1 łyżka majonezu
1 cebula
100 ml mleka
2 łyżki słodkiej śmietany 18%
2 łyżki startego sera bursztyn
sól, pieprz 


Przygotowanie:




Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu.

Kaczkę kroimy na kawałki (u nas w paski), smażymy na kaczym tłuszczu, przez chwilę. Osączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Cebulę siekamy, wrzucamy do tłuszczu po smażeniu kaczki, szklimy.
Mleko mieszamy z majonezem, śmietaną i serem. Wlewamy do cebuli. Mieszając podgrzewamy do ulubionej konsystencji. Dodajemy mięso, dokładnie łączymy, do smaku doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron łączymy z sosem. Podajemy od razu po przygotowaniu.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz