piątek, 8 listopada 2019

Roladki z filetów kurczaka


Troszkę obiad nam się pogmatwał. Miały być indycze roladki, jednak z „takiego” mięsa indyka nie dało się nica zrobić. Wyszły z filetów kurczaka. Soczyste, delikatne, boskie. A! Panierka na „lesera”, bo za dużo naczyń do mycia byłoby, wyszła pyszna.







Składniki:


4 filety z kurczaka po 200 g
4 łyżki pasty z karczochów
250 g brązowych pieczarek 
1 cebula
4 łyżki startego parmezanu
2 łyżki oliwy z oliwek
bułka tarta
2 łyżki majonezu
sól, pieprz


Przygotowanie:




Filety oczyszczamy, cienko rozbijamy.
Cebulę siekamy, szklimy oliwie z oliwek, dodajemy starte na dużych oczkach pieczarki, dusimy pod przykryciem przez kwadrans. Następnie odparowujemy z nadmiaru płynu. Studzimy i mieszamy ze startym parmezanem. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Rozbite filety smarujemy pastą z karczochów, następnie rozsmarowujemy farsz, zawijamy.
Oprószamy solą i pieprzem. Cienko smarujemy majonezem, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju.




1 komentarz: