Tak jadano w latach dwudziestolecia.
Składniki:
500 g cielęciny
400 g zielonego groszku
2 kajzerki
3 jajka
5 łyżek masła
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki mleka
sól
Przygotowanie:
Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe
kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma
żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania
pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem.
Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej ,
potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 10 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz