sobota, 9 listopada 2019

Pożarskie kotlety cielęce z groszkiem

Tak jadano w latach dwudziestolecia. 









Składniki:


500 g cielęciny
400 g zielonego groszku
2 kajzerki
3 jajka
5 łyżek masła
1 szklanka bułki tartej
2 szklanki mleka
sól


Przygotowanie:


Cielęcinę namoczyłem w mleku przez dwie godziny .Po tym czasie opłukałem je, wytarłem, zmieliłem.
Kajzerki pozbawiłem twardej skórki, używając tarki. Pokroiłem na małe kawałki, namoczyłem w mleku. Odsączyłem. Łyżkę masła utarłem z dwoma żółtkami na gładko. Dodałem namoczoną bułkę. Wyrobiłem do uzyskania pulchnej masy. Dodałem mięso i znowu dokładnie wymieszałem. Posoliłem. Uformowałem kotlety w kształcie krokietów. Obtoczyłem je w bułce tartej , potem w rozbełtanym jajku i ponownie w bułce.
Smażyłem na klarowanym maśle do uzyskania złotego koloru.
Przełożyłem wraz z tłuszczem do żaroodpornego naczynia i wstawiłem do rozgrzanego piekarnika ( 180 stopni ) na 10 minut.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz