środa, 6 listopada 2019

Pierogi z kaszą gryczaną

Oj, warto! Warto pokusić się na takie rarytasy.








Składniki:



100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 cebula
100 g białego sera
120 g boczku surowego

 Ciasto:

300 g mąki pszennej
250 ml wrzątku
1 łyżka masła



Przygotowanie:



Kaszę gotujemy na sypko.
Boczek smażymy na suchej patelni, po kilku minutach dodajemy drobno posiekaną cebulę, szklimy i studzimy.
Kaszę, przysmażony boczek z cebulą i ser.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy, wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.
Podajemy z ulubioną omastą.



 

1 komentarz: