środa, 6 listopada 2019

Małże zielone nowozelandzkie w sosie śmietanowym

Mieliśmy różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie pomidorowym. Wybraliśmy w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawi opinii naszej "M.G" 








Składniki:


400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich
1 cebula
1 szalotka
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
50 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietanki 36%  
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz


Przygotowanie:


Pokroiłem cebulę i szalotkę w kostkę. Wrzuciłem na rozgrzane masło na patelni. Włożyłem małże. Smażyłem mięsem do patelni .
Usmażyłem cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino. Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym. Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz