Mieliśmy różne koncepcje na te małże, klasyczne w winie, w sosie
pomidorowym. Wybraliśmy w tej wersji. Nam posmakował. Ciekawi opinii
naszej "M.G"
Składniki:
400 g mrożonych zielonych małży nowozelandzkich
1 cebula
1 szalotka
1 łyżka masła klarowanego
1 ząbek czosnku
1 pęczek natki pietruszki
50 ml białego wytrawnego wina
250 ml śmietanki 36%
oliwa z oliwek
cytryna
sól, pieprz
Przygotowanie:
Pokroiłem cebulę i szalotkę w kostkę. Wrzuciłem na rozgrzane masło na patelni. Włożyłem małże. Smażyłem mięsem do patelni .
Usmażyłem cebulę i szalotkę na złoty kolor, dodałem białe wino.
Odparowałem wywar ( ok. 5 minut ). Potem dodałem śmietanę i świeżo
przeciśnięty czosnek, doprawiłem solą, czarnym pieprzem białym.
Odparowałem, do powstania sosu. Zdjąłem z gazu posypałem pokrojoną natką
pietruszki. Podałem z bagietką i kawałkiem cytryny.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz