wtorek, 5 listopada 2019

Kotlety mielone z farszem meksykańskim


Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3









Składniki:


400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
150 g płatków kukurydzianych
1 jajko
1 żółtko jajka
1 mała puszka kukurydzy z chili
1 mała puszka czarnej fasoli
sól, pieprz 

Przygotowanie:




Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy, mieszamy ze sobą.

Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka, traktujemy tłuczkiem do mięsa.

O mielonego mięsa wbijamy jajko i żółtko, wsypujemy 5 łyżek rozkruszonych płatków kukurydzianych, masę wyrabiamy, w razie potrzeby dosypujemy płatki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z farszu formujemy kotleciki, cienko rozwałkowujemy, kładziemy farsz na środek każdego, owijamy mięsem. Smażymy na rozgrzanym oleju.




1 komentarz: