Takie „nadziewajki” powstały całkiem przypadkowo. Na dodatek
brak bułki tartej wymusił na nas alternatywne myślenie. Wyszło bovsko <3
Składniki:
400 g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej
150 g płatków kukurydzianych
1 jajko
1 żółtko jajka
1 mała puszka kukurydzy z chili
1 mała puszka czarnej fasoli
sól, pieprz
Przygotowanie:
Fasolę i kukurydzę osączamy z zalewy, mieszamy ze sobą.
Płatki kukurydziane przekładamy do mocnego woreczka,
traktujemy tłuczkiem do mięsa.
O mielonego mięsa wbijamy jajko i żółtko, wsypujemy 5 łyżek
rozkruszonych płatków kukurydzianych, masę wyrabiamy, w razie potrzeby
dosypujemy płatki. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Z farszu formujemy kotleciki, cienko rozwałkowujemy,
kładziemy farsz na środek każdego, owijamy mięsem. Smażymy na rozgrzanym oleju.
pyszny farsz :)
OdpowiedzUsuń