Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się
robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod
ręką.
Składniki:
4 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
1 por
1 cebula
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 kg białej kapusty
1 puszka czarnej fasoli
500 g ziemniaków
120 g koncentratu barszczu czerwonego Vitapol
1 łyżka koncentratu pomidorowego Vitapol
śmietana
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz
Przygotowanie:
Jarzyny obieramy, razem z porem, cebulą, przekładamy do
garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe,
ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez
godzinę na wolnym ogniu.
Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy,
ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy
przez kwadrans.
Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy
koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane)
marchewki i fasolę.
Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.
Klasyka :)
OdpowiedzUsuń