niedziela, 3 listopada 2019

Barszcz a’la ukraiński


Miała być zupa z maślaków. Niestety, wszystkie okazały się robaczywe, więc trzeba było naprędce coś wymyślić ze składników, które były pod ręką.






 Składniki:


4 marchewki
2 pietruszki
1 seler korzeniowy
1 por
1 cebula
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1 kg białej  kapusty
1 puszka czarnej fasoli
500 g ziemniaków
120 g koncentratu barszczu czerwonego Vitapol
1 łyżka koncentratu pomidorowego Vitapol
śmietana
koperek
sok z cytryny
sól, pieprz


Przygotowanie:



Jarzyny obieramy, razem z porem, cebulą, przekładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, dodajemy płaską łyżeczkę soli, liście laurowe, ziele angielskie, zagotowujemy, zmniejszmy płomień. Całość gotujemy przez godzinę na wolnym ogniu.
Kapustę grubo szatkujemy, fasolę odcedzamy z zalewy, ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę.
Z bulionu wyjmujemy warzywa, wrzucamy ziemniaki, gotujemy przez kwadrans.
Kapustę wrzucamy do zupy, gotujemy 10 min., po czym wlewamy koncentrat buraczany i pomidorowy, dodajemy pokrojone (uprzednio ugotowane) marchewki i fasolę.
Całość gotujemy do miękkości warzyw.
Do smaku doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Podajemy ze śmietaną i posiekanym koperkiem.




1 komentarz: