Składniki:
100 g kaszy gryczanej niepalonej
1 cebula
100 g białego sera
120 g boczku surowego
Ciasto:
300 g mąki pszennej
250 ml wrzątku
1 łyżka masła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na sypko.
Boczek smażymy na suchej patelni, po kilku minutach dodajemy
drobno posiekaną cebulę, szklimy i studzimy.
Kaszę, przysmażony boczek z cebulą i ser.
We wrzątku roztapiamy masło, wlewamy do mąki i przy pomocy
noża mieszamy. Kiedy lekko ostygnie, dłonią wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
Ciasto cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wycinamy
koła. Na środek każdego umieszczamy farsz, zlepiamy ciasto.
Na środek każdego kółka kładziemy farsz, pierogi zlepiamy,
wrzucamy do osolonego wrzątku, gotujemy 3 min od momentu wypłynięcia na powierzchnię
wody.
Podajemy z ulubioną omastą.
Pierogi z kaszą? Ciekawe, czegoś takiego jeszcze nie jadłem.
OdpowiedzUsuń