Nie wiedzieć skąd, nie wiedzieć dlaczego. Może to uprzedzenie
jakieś…Jednak z doświadczenia wiemy, że próbując potraw, uczymy się smaków.
Składniki:
500 g żołądków drobiowych
2 marchewki
800 ml bulionu drobiowego
5 liści laurowych
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
100 g brunatnych pieczarek
1 por (biała część)
Sól, pieprz
Przygotowanie:
Żołądki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski.
Zalewamy zimnym bulionem, dodajemy liście, szczyptę soli,
gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas usuwając „szumowiny”.
Marchewki kroimy w
talarki, pieczarki tak, jak lubimy. Por siekamy.
Dodajemy do mięsa, dusimy przez kwadrans.
Przygotowujemy zasmażkę.
Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dodajemy przeciśnięty
przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy
do całości, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Świetne danie! Z nauką smaków to jednak prawda :)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczne danie dziękuję za przepis pozdrawiam
OdpowiedzUsuń