czwartek, 14 listopada 2019

Kurze pipki w sosie własnym


Nie wiedzieć skąd, nie wiedzieć dlaczego. Może to uprzedzenie jakieś…Jednak z doświadczenia wiemy, że próbując potraw, uczymy się smaków.








Składniki:

500 g żołądków drobiowych
2 marchewki
800 ml bulionu drobiowego
5 liści laurowych
1 ząbek czosnku
2 cm imbiru
100 g brunatnych pieczarek
1 por (biała część)
Sól, pieprz

Przygotowanie:


Żołądki myjemy, oczyszczamy, kroimy w paski.
Zalewamy zimnym bulionem, dodajemy liście, szczyptę soli, gotujemy 1 godzinę, co jakiś czas usuwając „szumowiny”.
Marchewki kroimy  w talarki, pieczarki tak, jak lubimy. Por siekamy.
Dodajemy do mięsa, dusimy przez kwadrans.
Przygotowujemy zasmażkę.
Masło rozpuszczamy, wsypujemy mąkę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, chwilę smażymy, dodajemy wywar, rozprowadzamy, dodajemy do całości, cały czas mieszając.
Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
 

 

2 komentarze:

  1. Świetne danie! Z nauką smaków to jednak prawda :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo smaczne danie dziękuję za przepis pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń