środa, 13 listopada 2019

Zupa pomidorowa z kiełbasą i ziemniakami




Koniec nudy, choć schemat „po niedzielnym rosole, pomidorówka w poniedziałek” bardzo nam się podoba. Polacy przez dziesiątki lat stosują metodę, teraz „odkrytą” Zero Waste. Brawo My :P
















Składniki:




1,5 litra rosołu drobiowego
4 ugotowane marchewki
400 g ziemniaków
4 pętka kiełbasy śląskiej
1 łyżka masła
1 łyżka mąki
1 łyżka koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej
sól, pieprz


Przygotowanie:





Rosół został. Zwykły, drobiowy. Marchewki również zostały.

Kiełbasę kroimy w talarki, ziemniaki w kostkę. Smażymy  na rozgrzanym oleju.

Zalewamy rosołem, gotujemy 15 minut, dodajemy zasmażkę pomidorową.

Na patelni roztapiamy masło, dodajemy koncentrat pomidorowy, paprykę oraz mąkę.

Smażymy przez chwilę, rozrabiamy w chochli rosołu, dodajemy do całości, przekładamy pokrojone marchewki.

Zagotowujemy.

Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz